Има шанс да усвоил парите от Плана за възстановяване и

...
 Има шанс да усвоил парите от Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Найден Тодоров: Министерство на културата иска да има Войнишки паметник

 

Има късмет да усвоил парите от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) в региона на културата. Това сподели в „ Защо, господин министър “ с водещ Жени Марчева служебният министър на културата Найден Тодоров.

Общински съветници желаят да го задължат да го възвърне

Той изясни, че стратегиите по ПВУ са сбъркани от самото си начало. Първо те трябвало да са утвърдени от УС на Фонд „ Култура “. Второ – имало проблеми по самите условия от Европа и от Министерство на финансите. Трето – трябвало е да бъде основана една умерено и конкурентна среда, с цел да могат оптимално доста хора да се възползват от това европейски финансиране.

„ В момента поправените условия са препоръчани за публично разискване. Личното ми мнение е, че има още какво да се поправя, само че имаме 2-3 седмици за задачата. Надяваме се поправените условия да започват по един легален метод и оптимално доста хора и организации да се възползват от това финансиране “, разясни той.

 Делян Пеевски: Не стои въпросът ще бъде ли по-силно Движение за права и свободи, в случай че Доган и Пеевски не са дружно България 4 мин. Делян Пеевски: Не стои въпросът ще бъде ли по-силно Движение за права и свободи, в случай че Доган и Пеевски не са дружно  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  Жълт код за високи температури в 15 области у нас България 1 мин. Жълт код за високи температури в 15 области у нас  Христо Иванов: Пеевски е въплъщение на преяждането с власт 120 минути 4 мин. Христо Иванов: Пеевски е въплъщение на преяждането с власт  Разследване на bTV: Игри с парцел за милиони 120 минути 12 мин. Разследване на bTV: Игри с парцел за милиони  Джевдет Чакъров след края на срещата в Росенец: Връщане обратно няма (СНИМКИ и ВИДЕО) България 4 мин. Джевдет Чакъров след края на срещата в Росенец: Връщане обратно няма (СНИМКИ и ВИДЕО)  Тахикардията може да е сигнал за инфаркт Любопитно 7 мин. Тахикардията може да е сигнал за инфаркт  Делян Пеевски: Не стои въпросът ще бъде ли по-силно Движение за права и свободи, в случай че Доган и Пеевски не са дружно България 4 мин. Делян Пеевски: Не стои въпросът ще бъде ли по-силно Движение за права и свободи, в случай че Доган и Пеевски не са дружно  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  Жълт код за високи температури в 15 области у нас България 1 мин. Жълт код за високи температури в 15 области у нас  Христо Иванов: Пеевски е въплъщение на преяждането с власт 120 минути 4 мин. Христо Иванов: Пеевски е въплъщение на преяждането с власт  Разследване на bTV: Игри с парцел за милиони 120 минути 12 мин. Разследване на bTV: Игри с парцел за милиони  Джевдет Чакъров след края на срещата в Росенец: Връщане обратно няма (СНИМКИ и ВИДЕО) България 4 мин. Джевдет Чакъров след края на срещата в Росенец: Връщане обратно няма (СНИМКИ и ВИДЕО)  Тахикардията може да е сигнал за инфаркт Любопитно 7 мин. Тахикардията може да е сигнал за инфаркт

Панагюрското златно богатство би трябвало да се стопанисва от Националния исторически музей, повтори той

Служебният министър на културата разяснява и политическата обстановката през миналата седмица.

„ Политиците не съумяват да сложат държавните ползи над партийните си ползи. Има една известна поговорка за разликата сред политика и държавника: „ Политикът разсъждава с небосвод до идващите избори, а държавникът – с небосвод до идващото потомство “, разясни той.

В четвъртък пловдивският общински съвет би трябвало да реши дали да поддържа с декларация завръщането на Панагюрското златно богатство за непрекъснато в Пловдивския археологически музей

Найден Тодоров обаче призна, че все пак си е тръгнал от Народното събрание след отхвърлянето на кабинета „ Желязков “, препоръчан от ГЕРБ, с „ оптимизъм, че българският няма да почине “.

„ Видях, че в Народното събрание има доста надарени хора и постоянно ще има фрагменти за Народния спектакъл. Извън шегата – това, което чух от парламентарната естрада, по никакъв начин не ми хареса “, уточни служебният министър на културата.

Той сподели, че се познава с Любен Дилов, който е трябвало да го наследи на поста в постоянното държавно управление, от доста години – срещали са се по изложения и други културни събития. Ето за какво двамата са се срещнали още преди да стане ясно, че държавното управление няма да получи поддръжката на депутатите. Идеята била Тодоров да опише на Дилов за най-важните планове в министерството.

Той описа интронизацията на новия патриарх Даниил, на която е участвал. Според служебният министър на културата обществото ни има огромна потребност от духовни водачи. Смята обаче, че задачата пред Даниил е доста тежка, тъй като българите сега са мощно разграничени.

Найден Тодоров описа и за връзката си с Неофит. Свързвала ги освен музиката, само че и обстоятелството, че той е кръстил щерка му.

„ Материалното сега е взело огромен превес. Трябва да има баланс, а това е нещо, което липсва в днешното общество “, безапелационен е той.

Служебният министър на културата разяснява и по-високия бюджет в бранша. „ Да, огромна част от тези средства започнаха да стигат до хората, само че с цел да станат те по-богати би трябвало да им създадем условия да печелят задоволително и то непрестанно, а не да им дадем спомагателни пари един път или два пъти “, разясни той.

Найден Тодоров приказва за метода на финансиране в другите сфери на изкуството – съгласно него в цялата философия има нещо сбъркано и вместо те да образуват чувствата на обществото за просвета и нематериалност, са заети с това да генерират доходи.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР